Hvor kommer alt det had fra?

17-09-2017 | Guldtuben, internettet, Facebook, mobning, god tone

Guldtuben løb af stablen i Royal Arena i sidste uge. Showet var flot og veltilrettelagt, omend lidt forhastet. Som et af aftenens sidste indslag, var Anders Matthesen hyret ind, og han optrådte som karakteren Jannik Rundholt; en forsmået Youtuber, der ikke rigtig kan acceptere, at hans dage på mediet er talte. Matthesen gjorde, hvad Matthesen gør bedst: fyrede op for jokes på andres bekostning. Det konkrete format var “roast”, hvor man gør grin med folk på et personligt plan. Det gik ud over alle de nominerede til Guldtubens mest prominente pris “Årets Bedste på Youtube” og skete med et tydeligt glimt i øjet. Om man synes Matthesen var godt castet til et event som Guldtuben eller ej, og om man synes hans jokes var passende eller ej er en anden diskussion. Det der slog os herinde på Bestfluence, var dog modtagelsen af Matthesens optræden blandt (primært) voksne mennesker rundt omkring på nettet.

Ligemeget om man kigger på Youtube, Facebook eller kommentarsporene inde på avisernes egne hjemmesider er tonen den samme; en skadefro og næsten hadefuld stemning rettet mod Youtuberne, der blev udsat for Matthesens roast. Hvor Matthesen tydeligt udspyede sine jokes i god mening, kan man ikke sige det samme om folk i førnævnte kommentarspor. Det er pinligt at læse, hvor meget indebrændthed folk af en eller anden årsag sidder med over for Youtubere. De bliver kaldt alt fra “curlingbørn” til “talentløse”, “forkælede” og “snotdumme”. De får bare, hvad de fortjener, må man forstå. 

Hvor kommer alt det had fra? Hvad har Youtuberne, som i høj grad passer sig selv og deres niche, gjort den gennemsnitlige, småsure dansker ude i dagligstuen? Er Janteloven virkelig så udtalt, at man som voksent menneske føler sig truet af teenagere med succes på internettet? Det er trættende at høre på. Hvordan skal vi nogensinde få kommunikeret til børn og unge, at det ikke er ok at tale grimt og nedsættende om andre - og slet ikke i det offentlige rum - når man selv udbasunerer det ene sure opstød efter det andet til alles skue på Facebook? Folk fremstiller helt ærligt sig selv som forsmåede landsbytosser, og det er til at blive vanvittig af. 

Hvad blev der af “hvis du ikke har noget pænt at sige, så ti stille”? Dermed ikke sagt, at man ikke skal have lov at debattere, men der er nu engang forskel på debat og tilsvining. Kritikere vil måske forsvare deres ret til “ytringsfrihed”, men her fra Bestfluence kan vi informere om, at den ret altså også omfatter retten til at holde mund. 

Det er som om, at der er gået folkesport i at nedgøre unge og unges interesser. Ja, der findes masser elendigt indhold på Youtube - men der findes virkelig også meget ærligt, godt og gennemarbejdet indhold derude. Det hjælper ikke at være nedladende over for sit eller andre børns interesser, når man ønsker at belære dem om, hvad godt indhold er. Det skaber kun afstand og modvilje. Folk kunne med fordel sætte sig ned sammen med deres børn og kigge Youtube lidt igennem for at se, om der nu ikke ligger noget derude som rent faktisk ikke bare er støj og bras. Dertil måske endda acceptere, at unge ikke har de samme medievaner som deres forældre havde. Teknologien har udviklet sig, og det er op til folk at følge med. Kvalitetsindholdet skal nok flytte sig derhen, hvor masserne er. 

Det der fænger så mange ved Youtube er den uredigerede umiddelbarhed. Endelig har de unge fået nogle mere jordnære idoler at relatere til. Der er vitterligt tale om helt gennemsnitlige mennesker, som bare holder af at lave videoer på internettet. Youtuberne gør (for det meste) ikke noget, unge ikke selv ville gøre med deres venner privat. Hvad er egentlig bedst? Kun at have en redigeret og photoshoppet celebrity-virkelighed og Oliviablade skrevet af voksne at spejle sig i, eller andre ligeværdige unge, som kæmper med de samme problematikker som deres seere? Youtube handler jo ikke bare om tom underholdning, men i ligeså høj grad om selvudvikling, læring og et budskab om, at ingen af os er perfekte og at det er helt okay. 

Alle skal kunne tage lidt gas på sig selv, ellers bliver man uudholdeligt selvhøjtidelig. Og når præmissen er, at roastet gives i bedste mening, er det kun sig selv man gør til grin ved at lufte sin skadefryd offentligt og rent faktisk alvorligt mene, hvad der bliver sagt. Det får dig ikke til at fremstå cool - det får dig til at fremstå ynkelig og gammeldags. Så kære kritikere; forsøg nu at sætte Jer ind i, hvad unges medievaner rent faktisk handler om. I vil opdage, at de er en del mere komplekse end som så. 

Hvad synes du om denne artikel?

Skriv kommentar


Kommentarer


Jesper Hald

22-09-2017

"Hvordan skal vi få kommunikeret ud til børn og unge, at det ikke er ok at tale grimt og nedsættende?" "..de fremstiller helt ærligt sig selv som forsmåede landsbytosser"


Akira202

22-09-2017

Der er tale om en generationskløft, ikke mavesure ældre. De forstår bare sig ikke på de unge eller internettet for den sags skyld. Husk nu på at mange voksne (især de "unge ældre" i 60'erne som voksede op i 60'erne plejer at være de mest negativt ladet overfor "nutidens unge") voksede op i en tid hvor tøjet skulle være nedtonet, Janteloven var på sit højeste, man skulle ikke stikke for meget ud med fine accessories, kosmetik, gadgets og andet lir. Man skulle ikke reklamere for diverse firmaer og brands. Og hvor rundkredser og kollektiver var værd at foretrække fremfor virtual selviscenesættelse, personlig selvrealisering og iværksætteri som præger det moderne unge menneske. Youtuberne vil automatisk virkelig frembrusende på den tidligere generation. Der er ikke tale om gnavne gamle mennesker eller selvfede unge curlingbørn men blot miskommunikation mellem generationerne. Håber mit svar kunne bruges.


Sussi Ærø

22-09-2017

For forældrene til følgerne vil de lære rigtig meget om deres børn, hvis de ser med OG lære endnu mere om børnene og deres netværk, hvis de læser kommentarerne til videoerne.